Заповядайте на откриването на изложбата с творби от пленера


На празника на Стара Загора – 5 октомври 2022 г. (сряда), от 17:30 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще се състои откриването на художествена изложба, представяща творбите на младите ваятели от пленера „Летни ателиета в библиотеката“.
Напътствани от художниците Дилян Бакалски, Иво Козарев и скулптора Димо Димов, децата участници работиха „в камък“, създаваха глинени и метални артефакти, изработваха диорами и чрез игри и беседи се запознаха с изкуството на праисторическа Сърнена гора. Фокусът на ателиетата беше насочен към значимостта на местната енеолитна култура, създала първата металургия – медната, и културния ѝ отзвук в праисторията и историята на индоевропейската цивилизация.
Освен колекцията произведения, ще бъде експонирана игрова диорама на древно селище, където зрителите могат да се вживеят в ролята на неолитни откриватели. Ще бъде представена и настолна игра, в която играчите добиват представа за праисторическия бит и изкуство, а илюстрациите и пъзелите в играта обрисуват по прост и достъпен начин взаимодействието и влиянието на нашите предци върху оформянето на културната традиция на света.